0730.238.240

Ce trebuie sa stii cand iti muti firma in alta tara

February 28, 2018

Te-ai hotarat. Romania nu iti mai ofera niciun avantaj si nicio oportunitate de a-ti creste afacerea, asa ca ai decis sa iti muti business-ul in alta tara. Inainte de asta, trebuie sa-ti rezervi destul timp pentru a studia piata, economia si cultura tarii respective. Va trebui sa lucrezi cu o firma competenta de mutari birouri si sa iti planifici un buget strict.

Reguli si legi
Regulile si legile difera de la o tara la alta, asa ca in momentul in care te hotarasti sa iti muti firma ia-ti cateva zile libere si fa-ti bine temele. Nu te sfii sa apelezi la ajutor profesionist cand vine vorba de legile economice si procedurile de taxare din alta tara pentru ca nerespectarea lor poate duce la amenzi foarte mari sau chiar urmarire penala. Iti mai recomandam ca inainte sa alegi tara, sa te asiguri ca nu exista vreun set de legi sau prevederi care nu iti vor permite sa iti stabilesti afacerea acolo.

Invata limba
Daca alegi sa iti muti afacerea intr-o tara in care se vorbeste o limba pe care nu o stapanesti prea bine sau deloc, nu iti strica niste cursuri. Da, poti investi intr-un translator profesionist, dar asta nu va face decat sa iti incetineasca activitatile de zi cu zi si sa cauzeze posibile probleme si neintelegeri datorita diferentelor lingvistice.

Reevalueaza-ti strategia de marketing
Daca o strategie de marketing functioneaza in Romania, asta nu inseamna ca va fi viabila in tara in care te muti. Inainte sa demarezi procedurile de mutare si promovare, va trebui sa investesti intr-un market research extensiv pentru tara respectiva. Lucruri precum “ciudatenii” lingvistice, cultura sau mediul inconjurator sunt factori pe care trebuie sa-i iei in considerare cand iti schimbi planul de marketing.

Cunoaste oameni cu principii asemanatoare
Nu iti strica sa ai cateva conexiuni sau oameni cunoscuti in tara in care vrei sa-ti muti afacerea. Intra pe grupurile de social media dedicate, trimite emailuri si calatoreste pentru a cunoaste si interactiona cu cat mai multi oameni din acelasi domeniu si care au aceleasi principii in business ca si tine. Nu numai ca te vor ajuta cu sfaturi dar te vor face sa te simti mai putin strain in noua casa.

Invata cultura
Daca invatarea unei noi limbi pare usor de rezolvat, bariera culturala poate fi o cu totul si cu totul alta problema. Calatoreste si ia-ti destule zile libere incat sa poti sa te familiarizezi cu obiceiurile si cultura tarii in care iti vei muta afacerea. Invata despre regulile nescrise din respectivul teritoriu, cunoaste localnici si interactioneaza cu ei. Tine minte ca un simplu gest poate parea prietenos si incurajator in tarile vestice, in timp ce in emisfera estica poate fi considerat extrem de nepoliticos.

Mutare
ieftina mobila
Montare mobila
Demontare mobila
Depozitare
mobila
Relocarea
firmei
Mutari
nationale
Mutari
internationale
Mutari
firme
Reconditionare
mobila

Cere cotatie